Hírek

Hogyan fokozhatja a komposztáló hatékonyságát?

2018.02.16 13:00

A komposztáló működése nagymértékben befolyásolható egy, direkt erre a területre specializált termék segítségével. A piacon milliónyi alternatívát találhat a témában.

Ám azért az korántsem mindegy, hogy mit választ rendező elvének. Ha pusztán az eredményességet helyezi előtérbe, akkor számos, prioritást élvező tényező mellett mehet el. Ilyen a természetvédelem. Közvetlen környezetének egészsége csak önön múlik. A kemikáliákkal dúsított variációk helyett úgy is határozhat, hogy a természetes eredetű, ezért az élővilágra ártalmatlan komponenseket tartalmazó, és egyesítő variánst preferálja.

A komposztálás minőségét, illetve a folyamat sebességét mikrobakészítmények közreműködésével teheti még jobbá, kiemelkedőbbé. A növényi eredetű, valamint biológiailag bontható szerves hulladékok baktériumok, és gombák közbenjárásával biodegradált végterméke a komposzt, ami végső fázisában magas humuszkoncentrációval rendelkező, talajjavító anyaggá avanzsál.

A komposztálás nem modern eljárás. Gyakorlatilag már évezredek óta ismeri, és alkalmazza az emberiség, annak ellenére, hogy a folyamattal járó biológiai, és kémiai hatásokat a legtöbben még csak megközelítőleg sem értették. Mígnem húsz esztendővel ezelőtt a kutatók górcső alá vették a háttérben lezajló biológiai, és kémiai reakciókat.

A komposztáló természetesen is irányítható!

A különböző kutatások rámutattak arra, hogy a bomló folyamatokban a mikróbák, és enzimek főszerepet vállalnak. Ebből logikusan következik, hogy ezen összetevők jelenléte szükséges ahhoz, hogy a várt hatás ne maradjon el.

Összegezve a sikeres komposztálásnak csupán egyetlen titka van: a megfelelő baktériumok alkalmazása. Miért ne gyorsítaná fel az egyes részfeladatokat úgy, hogy közben nem károsítja a környezetét? Miért ne támogatná a természetes lebomlást – természetesen? Felesleges kemikáliákkal operálnia: itt az idő, hogy megismerje a környezetbarát Bioforce termékcsalád minden egyes tagját.

A komposztálás sebességét fokozó készítmény, akkor nevezhető tökéletesnek, ha a mikroorganizmusokon, baktériumokon kívül azokat a feltételeket is garantálja, melyek ezen komponensek életben maradásához elengedhetetlenek: ilyen „kitételek” a tápanyagok, és nyomelemek biztosítása.