Hírek

Komposzt készítése

Németh Zoltán
2019.09.24 00:00

Komposztálásról röviden

Komposzt készítése a kertünkben

Egy háztartás rengeteg hulladékot termel, azonban kis odafigyeléssel ezeknek többsége újrahasznosítható. Ha a szemetet szelektíven gyűjtjük, a szerves anyagokból könnyedén készíthetünk komposztot. A komposzt készítése nem bonyolult feladat, és néhány hónap alatt nagyon jó minőségű trágyát nyerhetünk belőle. 

Az elkészült komposztot felhasználhatjuk a kertünkben, hiszen kiváló tápanyag forrásként szolgál. Környezetbarát alternatívája a különböző mesterséges, vegyszerektől sem mentes tápoldatoknak. Ezen kívül a hulladék újrahasznosításának köszönhetően, a fenntarthatóságot szem előtt tartva tettünk a Föld védelméért is, ha komposztot készítünk. 

A komposztáláshoz nem kell sok hozzávaló, és webáruházunkban minden beszerezhető, amire csak szüksége lehet. 

Mi is az a komposzt? 

A komposzt a szerves anyagok bomlásának végterméke. Komposzt alap lehet a levágott fű, a fák lehullott levele, az almacsutka, a krumpli héja, de még a papír is. Minden olyan konyhai és kerti hulladék kiváló komposzt alapanyag, amely nem mesterséges eredetű. 

Ugyanakkor ne tegyük a komposztba a műanyagot, az üveget, a fémet, a követ és más szervetlen hulladékot. Itt szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a dió- és a vadgesztenye fa levele szintén nem a komposztba való. Olyan vegyületet tartalmaznak ugyanis, amelyek károsak a talajban található mikroorganizmusokra. 

A komposztot a kertészek nem ok nélkül nevezik a zöld vagy barna aranynak. Kitűnő talajminőség-javító tulajdonságának köszönhetően az agyagos talajban segíti a tápanyag felszívódását, míg a homokos talajhoz keverve növeli a vízmegtartó képességét. Ennek eredményeként a növények gyorsabban és egészségesebben fejlődnek.

Komposzt készítése házilag 

A komposztálás folyamatát a természet saját maga elvégzi, így tulajdonképpen a mi feladatunk csak annyi, hogy a megfelelő körülményeket biztosítsuk a számára. Ehhez csupán egy komposztláda és a háztartásban keletkező konyhai és udvari szerves hulladék szükséges. 

Vásárolhatunk készen műanyag vagy dróthálós komposztládát, de mi magunk is könnyen elkészíthetjük egyszerű falécekből is. Nem feltűnő, a falécek közötti résnek köszönhetően pedig szellőzni tud a komposzthalom.

Ahhoz, hogy a komposztálás folyamata végbe menjen, a szerves anyagon kívül még oxigénre, nedvességre és a természetben előforduló mikroorganizmusok meglétére van szükség. A nedvesség indítja be a komposztálást, míg az oxigén és a mikroorganizmusok lebontják a szerves hulladékot. Tehát, ha a kertünk egy félreeső szegletében felállítjuk a komposztálót, bele hordjuk a keletkezett hulladékot, néhány hét elteltével kiváló trágyát kapunk. 

A komposztálás gyorsítása 

Ha nem szeretnénk heteket, hónapokat várni, a komposzt készítését fel tudjuk gyorsítani különböző termékek használatával. 

A Bioclean Compost egy olyan környezetbarát és biológiailag lebomló enzim készítmény, amely olyan baktériumokat tartalmaz, amik felgyorsítják a komposztálás folyamatát. Hatékonyan javítja az elkészült komposzt minőségét is. 

A webshopunkban sok más termék mellett a Bioclean Compost is elérhető. Ha bármilyen kérdése merülne fel a rendeléssel vagy a komposztálással kapcsolatban, keressen minket elérhetőségeink valamelyikén.